Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Obilježeno šest mjeseci od osnutka udruge 

U petak, 6. srpnja, u HKUPD »Mostonga« u Baču priređena je mala svečanost, osmišljena kao večer druženja cjelokupnog članstva i gostiju, koji su kroz ugodnu zabavu razgovarali o dosadašnjem i budućem radu Društva.
Ovome skupu prethodio je 28. lipnja sastanak Predsjedništva Društva na kojemu je analiziran šestomjesečni rad i razmatrana mogućnost realizacije Plana i programa do kraja godine. Kao što je poznato, HKUPD »Mostonga« registrirano je 15. prosinca 2006. godine, što je svojevrsna simbolika, jer je to jedan od četiri blagdana Hrvata u Vojvodini i Srbiji. Prva aktivnost Društva, 21. siječnja 2007. godine, bila je promocija 6. sveska »Leksikona podunavskih Hrvata-Bunjevaca i Šokaca«, koja je organizirana u dvorani župnog ureda crkve sv. Pavla u Baču. Odmah potom, 16. veljače, održana je manifestacija »Šokačko prelo«.   
Do sada u Društvu već uveliko radi odjel folkloraca pod vodstvom koreografa Antuna Matkovića uz suradnju tamburaškog orkestra iz Ravnog Sela, a intenziviran je i tečaj tambura pod vodstvom prof. Jana Nosala. Ozbiljno se razmišlja o organiziranju literarnog odjela i formiranju knjižnice, a uskoro će s vježbanjem vjerojatno početi i ženska vokalna skupina, koja će njegovati tradicionalnu glazbenu baštinu ovoga kraja. Poznato je da su dr. Josip Andrić i dr. Vinko Zganec zapisali podosta napjeva u Baču i okolnim mjestima, ali zbog raznih razloga, mnogi su ostali samo na papiru. Posebice zanim-ljivom čini se ideja o osnivanju i muzeološke sekcije.
Tijekom druženja saznali smo da će više članova Društva sudjelovati na »Đakovačkim vezovima«, da će uskoro biti gosti kod svojih tamburaša u Ravnom Selu, a kruna svega bit će nastup u povorci na manifestaciji »Dužijanca« u Subotici.
Ovom susretu nazočili su predsjednik Zajednice bačkih Hrvata iz Vinkovaca Zdenko Bundić i župnik Josip Štefković. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika